onk

Omdat we in 2011 geen Wheelyday organiseren hebben we onze energie gestoken in de organisatie van het Open Nederlands Kampioenschap stuntriding. Hieronder het verslag  van Vincent Burger

Na een pauze van twee jaar mocht het dorpje Elst wederom gastheer spelen voor het Open Nederlands kampioenschap Stuntrijden. In een tweedaags evenement vochten lokale, nationale en internationale helden niet alleen voor het de felbegeerde kampioenstitel tegelijkertijd zou duidelijk worden wie zich Neerlands’ beste stuntrijder zou mogen noemen. En aangezien regerend kampioen Alexander Schuit dankzij een hardnekkige polsblessure moest afzien van deelname waren alle kansen open.

ONK stuntrijden 2011
Wat zeg je!? Of je er klaar voor bent!

De zaterdag, ingericht als trainings- en ‘vrij rijden’ dag, zag elke rijder alvast een tipje van de sluier oplichten van wat er voor zondag te wachten viel. Gezien het drukke programma van 35 rijders was de training slechts open voor degenen die ook daadwerkelijk ingeschreven waren, alhoewel de festiviteiten van de zaterdagnacht nog kans genoeg boden voor een ieder die dat wilde zich als een volledige idioot te gedragen, gemotoriseerd of niet. Het ontbreken van een evenement van deze omvang in lange tijd betekende dat de sfeer meer weghad van een reünie van langvergeten vrienden dan een keiharde strijd.

ONK stuntrijden 2011
Bleuk en Tom

ONK stuntrijden 2011De training werd gekenmerkt door enkele hoogtepunten die deze dag een memorabele maakten voor zowel rijders als toeschouwers. Belgisch Kawasaki stuntman Bleuk zette samen met zijn maatje Tom een show van jewelste neer, waarmee hij maar eens te meer aantoonde dat een goed opgezette show een enorm verschil maakt. Hetzelfde deed stuntveteraan en organisator Arian van Zweden in samenwerking met zijn lieftallige assistentes.  Doordat de temperatuur maar bleef stijgen en de vermoeidheid onder de rijders toenam, begonnen tegen het einde van de middag steeds meer mensen kleine foutjes te maken en vaker te crashen. Dit werd nog eens onderstreept door Franse deelnemer Tibo die zijn schouder uit de kom viel. Dit bracht hem echter geen permanente schade en na een korte checkup in het ziekenhuis was hij alweer op tijd terug voor de festiviteiten van de zaterdagavond.

Wedstrijdzondag  kende een minder goed begin door een regenbui die de straten onder water zette, wat korte tijd het verloop van de wedstrijd onder druk zette.  De regen zette echter niet door en al bij de warmup zou blijken dat het wedstrijdterrrein voldoende grip bood om elke rijder zijn normale, goed ingestudeerde programma af te laten werken.  Op een enkeling na (Bleuk liet verstek gaan vanwege een show elders en twee man vielen af wegens technische problemen) maakten zich op om de jury te laten zien wat ze in petto hadden, inclusief Tibo, die –naar alle waarschijnlijkheid- na een goede nachtrust weer volledig strijdklaar ten tonele verscheen.

ONK stuntrijden 2011
Zo kennen we die lange apparaten wel

ONK stuntrijden 2011ONK stuntrijden 2011
...maar zo is het toch net weer anders! AvZ voert zoals altijd een prima show op

Meerdere rijders hadden nog enkele trucs in hun mouw en maakten bijzonder vele indruk tijdens hun individuele run.  De pauzes tussen groepen rijders, ingelast om ook de jury af en toe op adem te laten komen, werden gevuld door niet alleen Arian van Zweden die wederom geassisteerd door zijn dames een goede oldschool show neerzette, maar tevens doo Alexander Schuit die acte de présence maakte om niet alleen zijn vrienden aan te moedigen, maar tevens eens te meer te laten zien waarom hij twee jaar geleden de titel in zijn zak stak. Weliswaar met een licht aangepaste demonstratie, maar als klap op de vuurpijl maakte hij nog snel even enkele indrukwekkende passages op zijn verlengde Fireblade alvorens weer ruimte te geven voor hervatting van de wedstrijd.

ONK stuntrijden 2011ONK stuntrijden 2011
Wheelieboy in een klassieke pose. Tibo verbaast alle aanwezigen door dit niet één keer te doen, maar net zo vaak tot hij zelf tevreden is

Nadat ook de laatste deelnemer zijn kunnen had getond trok de jury zich terug om de punten te tellen, wat voor de deelenemers de ruimte vrijmaakte voor een sickest Trick oftewel ‘beste truc’ wedstrijd. En alhoewel meerderen een heel bijzondere truc lieten zien, waren de stemmen uiteindelijk vrijwel unaniem voor niemand anders dan Tibo met een schitterende demonstratie van een wheelie cirkel, al staande bovenop de voorvork. Het zou uiteindelijk sowieso Tibo’s dag worden toen bleek dat de jury hem ook mocht kronen tot winnaar van de wedstrijd. Tweede plaats ging naar KTM rijder Stephan Gruijs, ook wel bekend als wheelieboy. Hij mag zich tevens beste Nederlandse stuntrijder noemen. De derde podiumplaats ging wederom naar Frankrijk, in de handen van BMW rijder Big Jim. Extra aandacht verdient Kimberly Schijven die als enige vrouw deelnam aan het evenement. Zij mag zich daarmee gelijk beste Nederlandse vrouw noemen.

ONK stuntrijden 2011
Big Jim

ONK stuntrijden 2011
Kimberly, ook niet snel vergeten

ONK stuntrijden 2011
En daar staan ze dan; Stephan, Tibo en Big Jim, de welverdiende top drie

Foto's: Vincent BurgerComments